Vancouver - världens bästa stad?

Jag hade i uppgift i journalistik att skriva en artikel om Vancouver. Här har ni mästerverket!

Vancouver – världens bästa stad?


Som icke-kanadensare tänker man oftast på Vancouver som ett ställe som ser ut som ett vykort, vilken årstid det än är. Med hav med späckhuggare och jättebläckfiskar och bergen som alltid tornar upp sig i norr så verkar staden vara ur en saga. Har man däremot levt i Vancouver så vet man att även i sagoland är inte allt guld och gröna skogar.

Vancouver är enligt de flesta ett av världens vackraste ställen. Med bergen, skogarna, övärlden och havet med späckhuggare, sälar och jättebläckfiskar så är den miljövänliga staden svår att slå. Det Vancouver som stad kanske är mest känd för, är naturen. Med bergen och havet som omgivning, och med det vilda livet precis utanför dörren gör den kanadensiska naturen sig ofta påmind. Det är mer ofta än sällan som björnar stöts på. Skunkstank känner man i luften mest hela tiden, faktum är att i skrivande stund så känner jag skunkstank som tränger sig in genom fönstret. Soporna finner man ofta spridda över gatan efter att en tvättbjörn har känt sig som hemma. I skolorna får barnen veta vad de ska göra om de stöter på en björn, och naturkatastrofer som jordbävningar får man också förbereda sig för. 
– Nackdelen med Vancouver är helt klart vädret. Det regnar hela tiden, och när det snöar så snöar det antingen så lite att det knappt märks, eller så mycket att man inte kan gå utanför dörren. På sommaren är det också så varmt att man inte klarar av att vara utomhus. Jag skulle beskriva Vancouver som kallt och regnigt, säger Josh.

På fritiden jobbar Glenn Stewart Hall som musiker. Josh Smith jobbar som domare i fotbollsmatcher. Madison Swain och Lisa Trulson har inga jobb. De är alla fyra 17 år, bor i Port Moody och går sista året i Port Moody Secondary School.

Vill ni flytta till en annan provins eller till ett annat land, eller bo kvar i Vancouver?
– Jag tror att jag vill fortsätta bo här i Vancouver. Om jag får ett jobb någon annanstans eller ska gå på universitet någon annanstans så flyttar jag dit. Det spelar verkligen ingen roll för mig, jag bor var som helst där det finns jobb, säger Josh.
– Jag har bott i Vancouver hela mitt liv, och har inga planer på att flytta härifrån heller, säger Glenn. Jag som har rest rätt mycket har en ganska bra koll på hur det är i övriga Kanada, och än så länge är Vancouver helt klart bäst.

Sveriges prägel på hockey-Kanada
I Vancouver finns det något för varenda individ. Det är en given plats för den sportgalne, i och med att det om vintern finns skidbackar på vartenda berg runt omkring en. Sporten är det som ligger varmast om hjärtat till de kanadensiska invånarna. Även om staden har ett stort utbud av olika sporter såsom amerikansk fotboll, fotboll, och baseball så är det utan tvekan hockeyn som är i fokus. Det märker man speciellt som svensk i Vancouver, i och med bröderna Henrik och Daniel Sedin.
– Svenskar är bra på hockey. Ni får oss kanadensare att se dåliga ut när det kommer till vintersporter, säger Glenn.

Vancouver – en stad för den miljömedvetna
En sak som skiljer Vancouver från Stockholm är hur folket bor geografiskt sätt. I Stockholm så är de lägenheter mitt i staden de dyraste, och ju längre ut man kommer, desto billigare blir det. I downtown Vancouver, så har man byggt både dyrare skyskrapor och billiga höghus lite huller om buller, just för att blanda folket. Med stadskärnans cirka 610 000 invånare, så är antalet bilar också förvånansvärt litet. Istället fokuserar man på gång-och kollektivtrafik, och just därför finns det många offentliga ytor i Vancouver. Gatorna är bilfria och gångvänliga, tack vare att invånarna är, jämfört med andra storstäder, miljövänliga.
– Det bästa med Vancouver enligt mig är stadslivet. Eftersom att det är så mycket folk här, så är det alltid något nytt på gång. Nackdelen med Vancouver är trafiken. Som turist så måste man åka med SkyTrain och bussarna också, bara för att se hur dåligt det är. Man fattar ingenting. Jag har rest runt i Kanada väldigt mycket, de enda ställena jag inte har varit i är Nunvuit och Newfoundland, och jag har märkt att Vancouver är väldigt rent i jämförelse, säger Glenn, och Josh håller med om att det bästa med Vancouver är stadslivet. – Det är inte som en liten byhåla, men det är inte som typ Hongkong heller, där folk bor på varandra, lägger han till.

Vad vet ni om Europa?
– Ni har intressanta priser i Europa. När Glenn var i Frankrike så kommer jag ihåg att jag läste på Facebook att han sett ett par skor som kostade 675 euros. De pratar mycket med varandra i Europa. Allt jag vet om Sverige har jag fått från IKEA, och att ni äter mycket köttbullar, säger Madison.
– Min syn på Europa var lite sne på grund utav filmer. Men sen så åkte jag till Frankrike i somras, och såg att det inte är så himla olikt Vancouver. Fast franska män har väldigt små badkläder, säger Glenn. Allt jag vet om Europa är i princip det jag vet om Sverige efter att jag läste Millenniumböckerna av Stieg Larsson.

Vad måste man som turist göra i Vancouver?
– Man måste gå runt i downtown, se Gas Town och akvariet och så, säger Lisa. Åka upp till Whistler och Grouse Mountain borde man också göra.
– Och Stanley Park, flikar Josh in. Turister borde hålla sig borta från Hastings Street. Det är ett dåligt ställe. Om du vill gå dit, så tänker jag inte försöka stoppa dig, men ta med dig ett bra par springskor. Och en pistol. Jag tror att folk har en ganska sockrad syn på Vancouver. De tänker på hur det såg ut under OS. Innan OS började, så spenderade staden två miljoner dollar på att städa upp, och på att fixa rum till hemlösa så att staden skulle se bättre ut. De som inte kollade på OS tror kanske att vi bor i igloos och rider på isbjörnar till skolan.

Finns det många hemlösa?
– Ja, det gör det. De flesta indianer är hemlösa alkoholister. De bråkar alltid med regeringen om någonting. Just nu så vill de byta namn på Stanley Park till något som jag inte kan uttala, säger Josh.

 
Källor: Egen kunskap
Av: Rebecka Bohlin


Josh sa i intervjun, som ni kan se, att om man ska åka till Hastings Street, så ska man ta med sig ett bra par springskor och en pistol. Tänkte bara flika in att jag bor på Hastings Street.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0